Het aantal faillissementen fluctueert de laatste 10 jaar aanzienlijk, dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen in Nederland piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Meeste faillissementen in de handel
Er zijn in augustus 308 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 86. Dat zijn er 52 meer dan in juli. Het aantal faillissementen in de handel was echter in juli relatief laag. Ten opzichte van juni was de stijging 20. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in augustus de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.
Allianz Trade
Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux bij Allianz Trade, kan als geen ander een internationale vergelijking trekken. Bijvoorbeeld met België. “Laat ik vooropstellen dat Nederland het goed doet. De staatshuishouding is prima op orde. Met name als het gaat om de publieke schuld ten opzichte van het bruto nationaal product. Nederland hoort met een percentage tussen de 60% en 65% bij de beste jongetjes van de klas. België daarentegen heeft te kampen met een staatsschuld van 120%. Daardoor was er in België ook amper ruimte om coronasteun te verlenen.”
Nederland is, vooral door die budgettaire ruimte, koploper geweest in het geven van coronasteun. “Een luxe positie”, meent Geeroms, maar hoe groter de steun hoe groter ook de boomerang kan zijn. “Daarom voorspellen wij voor dit jaar een stijging van het aantal faillissementen in Nederland van 52 procent. België heeft die klap vorig jaar al gehad, met een stijging van veertig procent.”
Nederland ook koploper in 2024
Volgens de researchafdeling van Allianz Trade loopt het aantal faillissementen nergens zo hard op als in Nederland. Volgend jaar stijgt het aantal faillissementen met 58%. In totaal zijn 44 landen onderzocht. Nederland komt daarbij als koploper uit de bus. Johan Geeroms: “Nederland is als open exportland altijd ultragevoelig voor internationale ontwikkelingen. De neergang van de economie komt hier hard aan. Daarbij zou je ook vraagtekens kunnen zetten bij de overheidssteun. Veel MKB-bedrijven klagen over de effectiviteit. Wat ook meespeelt is dat een groot aantal bedrijven hun corona-schulden moeten terugbetalen. Bijna 300.000 ondernemers hebben samen een schuld van ruim 19 miljard euro.”
Stijging in Nederland door coronaschulden, energieprijzen, hoge rente en economische teruggang
In Nederland komen bedrijven vaker in de problemen doordat zij coronaschulden moeten terugbetalen. Bovendien worstelen veel bedrijven met de gestegen energieprijzen, de hoge rente en de economische teruggang als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Deze optelsom van factoren leidt naar verwachting tot een aanzienlijke stijging van het aantal faillissementen.
Bronnen: CBS, VVCM, Allianz Trade
Foto: Shutterstock
Westervoortsedijk 73
6827 AV Arnhem
T: +31 88 505 4700
Duitse vestiging: Drususdeich 24
47533 Kleve, Duitsland
T: +49 28 21 99 77 973
Lid van Verbond van Credit Management Bedrijven
Copyright © 2023 | Colofon | Algemene Voorwaarden | Disclaimer | Privacy Statement | Cookies