Voor Nederland voorspelden we begin dit jaar voor heel 2024 een stijging van de faillissementen van +31%. Halverwege dit jaar staat de score op +39% j/j. Opmerkelijk slecht gaat het in Zweden. Voor heel het jaar was een stijging van +9% becijferd. Tot nu toe bedraagt de stijging +58% j/j. Voor Duitsland was voor 2024 een stijging van +13% voorspeld, nu gaan onze economen uit van +21% voor heel 2024. Opvallende andere stijgers in Europa zijn (halverwege 2024, j/j): :Oostenrijk (+27%), Ierland (+25%), Frankrijk (+21%) en Italië (+20%). Beter gaat het in Denemarken waar we forse een daling zien (-21%) en in mindere mate het VK (-1%).
Getroffen sectoren
Vooral in de sectoren vervoer en opslag, horeca en de bouw is het aantal faillissementen in 2024 aanzienlijk hoger dan in 2019, het jaar voor de pandemie. MEn noemt de toegenomen schuldenpositie, de beperkte economische groei, stijgende rentes en strengere financieringsvoorwaarden als belangrijke oorzaken. Veel bedrijven hebben nog achterstallige belastingschulden en dat verhoogt het risico op insolventie. Daarnaast hebben bedrijven in de retailsector het moeilijk. Naast het terugbetalen van coronasteun spelen stijgende kosten voor personeel, huur en energie de retail parten. De hogere inkoopkosten door inflatie, sterke concurrentie door de groei van ‘online’ en een aanhoudende druk op de koopkracht vormen een gevaarlijke cocktail die retailers het hoofd moeten bieden.
“Kentering komt later”
Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux over de cijfers. “We zijn op weg naar stabilisering. In onze eerdere voorspelling gingen we uit van nul faillissements-groei in de wereld in 2025. Ook voor Nederland zagen we voor volgend jaar nauwelijks groei van de faillissementen. Wanneer zo’n omslag precies plaatsvindt is moeilijk exact aan te geven. Het lijkt erop dat die kentering wat opschuift”.
Per land is in het rapport de kwetsbaarheid van sectoren in beeld gebracht (faillissementen in Q1, verandering in % j/j). In Nederland doet de industrie het relatief goed met slechts een toename van +4%. De grootste stijging zien we in de bouw met +68%, daarna volgt vastgoed/finance met +64%, gevolgd door ict en telecom met +54% en horeca/foodservices met +49%.
Ook wereldwijd een stijging te zien
Over de faillissementen wereldwijd in 2024 stelt het onderzoek dat in één op de twee landen een merkbare of sterke stijging te zien zal zijn. Twee op de drie landen sluiten het jaar af boven het pre-pandemische niveau (gemiddelde 2016-2019). In 2023 was dat nog één op de twee landen. Regionaal zal deze trend zich vertalen in stijgingen in alle regio’s, met Noord-Amerika voorop met +29%, gevolgd door West-Europa met +14% en Azië met +8% (zonder China). In 2025 wordt wereldwijd een gematigde stijging verwacht (+1%).
De landen met de sterkste verwachte stijging zijn Australië (+34%), Nieuw-Zeeland (+34%), Zweden (+33%), Canada (+31%), Nederland (+31%) en de Verenigde Staten (+29%). In sommige landen, zoals Denemarken (-18%), daalt het aantal faillissementen juist aanzienlijk, terwijl er ook landen zijn waar stabilisatie zichtbaar is, zoals Tsjechië (-1%), Finland (+2%) en Portugal (+2%). In het Verenigd Koninkrijk blijft het aantal faillissementen redelijk stabiel, maar wel op een hoog niveau door de afzwakkende economische groei sinds de brexit.
“Ondernemers zijn gewaarschuwd”
Volgens Geeroms hebben we te maken met een verraderlijk economisch klimaat. “Gaan we langzaam de goede kant op of blijven we kwakkelen? In de VS boomt de economie, maar onze belangrijkste exportmarkt Duitsland laat maar weinig goeds zien. Dat moet voor ondernemers een waarschuwing zijn. We zien dat bedrijven hun facturen momenteel steeds later betalen. Dat is wereldwijd zo, in Europa en ook in Nederland. Die latere betaling is voor veel bedrijven lastig. Werkkapitaal komt hierdoor onder druk te staan. Met als logisch gevolg dat de kans op wanbetaling en faillissementen toeneemt. Ook gezonde bedrijven kunnen hierdoor geraakt worden. Een grote onbetaalde factuur is voor veel ondernemers een nachtmerrie.”
Bron: Allianz Trade
Westervoortsedijk 73
6827 AV Arnhem
T: +31 88 505 4700
Duitse vestiging: Drususdeich 24
47533 Kleve, Duitsland
T: +49 28 21 99 77 973
Lid van Verbond van Credit Management Bedrijven
Copyright © 2023 | Colofon | Algemene Voorwaarden | Disclaimer | Privacy Statement | Cookies