Geopolitieke verschuivingen raken Nederlandse bedrijven

Een overgrote meerderheid (85%) van het Nederlandse bedrijfsleven ondervindt gevolgen van de veranderende verhoudingen tussen Europa en de Verenigde Staten. Dit blijkt uit het KPMG RAAD GeoPulse-onderzoek, uitgevoerd door KPMG Nederland onder bestuurders en commissarissen van publieke en private organisaties in verschillende sectoren. Binnen deze bedrijven verwacht 97% dat geopolitieke ontwikkelingen een steeds grotere rol zullen spelen in hun bedrijfsvoering. Al 73% van de ondervraagden heeft aanvullende maatregelen getroffen, bijvoorbeeld op het gebied van cybersecurity.

Toenemende invloed op bedrijfsvoering
Economische sancties en onzekerheid over internationale samenwerking zorgen voor onrust. Bijna alle respondenten (97%) voorzien dat geopolitieke factoren, waaronder protectionistische maatregelen, hun bedrijfsvoering de komende twaalf maanden sterker zullen beïnvloeden. Een meerderheid (64%) identificeert specifieke risico’s in Oost-Azië, Oost-Europa en de Verenigde Staten, wat gevolgen kan hebben voor buitenlandse investeringsplannen. Toch blijft de animo om activiteiten terug te halen naar Nederland of te verplaatsen binnen Europa beperkt: 93% geeft aan hier vooralsnog geen stappen in te ondernemen en de ontwikkelingen af te wachten.

Vertrouwen in duurzaamheidsbeleid blijft overeind
Ondanks geopolitieke onzekerheden behoudt 70% van de ondervraagden vertrouwen in hun ESG-beleid. Bedrijven blijven vasthouden aan langetermijndoelstellingen, hoewel er vertraging wordt verwacht door mogelijke wetswijzigingen in de VS en Europa. Meer dan de helft (53%) vreest geen verlies van concurrentiekracht door het naleven van klimaatdoelen en ziet juist voordelen op de lange termijn. China wordt daarbij vaak genoemd als voorbeeld van een economie die profiteert van een groene transitie. Tegelijkertijd zijn er zorgen over kortetermijnrisico’s, zoals de Amerikaanse focus op fossiele brandstoffen en hoge energieprijzen in de EU.

AI: kansen en uitdagingen
De meningen over kunstmatige intelligentie lopen uiteen. Bestuurders en commissarissen zijn zowel sceptisch als enthousiast over de snelle ontwikkelingen, maar vrezen dat Europa achteropraakt ten opzichte van China en de VS. Slechts een kleine meerderheid (58%) verwacht dat de maatschappij in staat is deze ontwikkelingen bij te benen. Ondertussen zetten bedrijven in op verbeterde cybersecurity door verhoogde waakzaamheid en investeringen in digitale transformatie en toegangsbeveiliging van gevoelige informatie.

Stephanie Hottenhuis, CEO van KPMG Nederland, benadrukt: “Toenemend protectionisme en onzekerheid over geopolitieke allianties laten zien dat het geen ‘business as usual’ meer is. Dit onderzoek toont aan dat geopolitieke veranderingen impact hebben op Nederlandse bedrijven, en dat bestuurders zich hiervan bewust zijn en zich actief aanpassen.”

Over het onderzoek
KPMG ondervroeg zestig bestuurders en commissarissen van Nederlandse bedrijven en organisaties. Dit onderzoek wordt elk kwartaal herhaald om trends en ontwikkelingen in kaart te brengen.

Bron: KPMG
Foto: Shutterstock

Hulp of advies nodig bij een faillissement? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Offerte aanvragen

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    U wilt informatie over:

    Incasso






    Ja, ik ga akkoord met het privacy-statement.(Je kunt hier het privacy-statement inzien)

    BEL ME TERUG

    Vul je gegevens in en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug.

      Ja, ik ga akkoord met het privacy-statement.(Je kunt hier het privacy-statement inzien)