Voor een derde van deze groep – bijna 170.000 ondernemers – zijn de financiële problemen acuut of dreigen ze binnen zes maanden. Zij hebben moeite om zakelijke rekeningen en belastingen te betalen en kampen soms met betaalachterstanden of schulden. Daarnaast geeft een vergelijkbare groep aan dat hun bedrijfssituatie onvoldoende scoort.
Toch is het probleem niet altijd direct nijpend: twee derde van de ondernemers die niet kunnen rondkomen, heeft aanvullend inkomen uit een andere bron, ontvangt steun van een partner, of beide.
Oorzaken: klantverlies, kostenstijgingen en regeldruk
Ondernemers noemen verschillende redenen voor hun financiële problemen. Verlies van klanten, stijgende kosten en toenemende regeldruk spelen een grote rol.
Een ondernemer verwoordt het als volgt: “We hebben een grote klant verloren en hebben nu moeite om het hoofd boven water te houden.” Anderen wijzen op de complexiteit van regelgeving: “Nieuwe projecten opstarten is door alle regels enorm lastig. Een kostendekkend project realiseren is bijna onmogelijk.”
Ook stijgende kosten vormen een uitdaging, vooral voor kleine bedrijven. Een groothandelaar zegt: “Transport, huur, energie, autokosten en belastingen rijzen de pan uit. Tegelijkertijd worden er steeds minder producten afgenomen. Zo is het financieel niet vol te houden.”
Financiële stress en copingstrategieën
De financiële druk leidt tot stress en onzekerheid. Ondernemers geven aan: “Ik zie door de bomen het bos niet meer”, “De schuldenlast drukt zwaar, zelfs fysiek” en “Ik maak me continu zorgen over de toekomst van mijn bedrijf.”
Ondernemers hanteren verschillende strategieën om financieel overeind te blijven. Naast aanvullende inkomstenbronnen gebruikt drie op de tien hun spaargeld. Evenveel ondernemers passen hun uitgaven aan, terwijl bijna een kwart hoopt op betere tijden. Lenen bij familie of vrienden (2%) of bij de bank (8%) wordt zelden als oplossing gekozen.
Grote verschillen tussen sectoren en ondernemingsvormen
De impact van financiële problemen verschilt per sector en type ondernemer. Onder zzp’ers kan een kwart niet rondkomen, terwijl dit in het mkb ruim één op de zeven is.
De sectoren met de grootste problemen zijn:
Voorkomen van geldproblemen
Uit eerder onderzoek van KVK blijkt dat veel ondernemers geen berekening maken van hoe ze hun gewenste inkomen uit hun bedrijf kunnen halen. Dit terwijl voor ruim vier op de vijf ondernemers de nettowinst essentieel is om financieel rond te komen.
Slechts 30% van de ondernemers maakt voorafgaand aan de start van hun bedrijf een financiële berekening. Nog eens 10% doet dit in het eerste jaar en 16% later. Opvallend is dat ruim een derde van de ondernemers helemaal geen financiële berekening maakt.
Tips van ervaren ondernemers
Ervaren ondernemers delen waardevolle adviezen met starters:
“Maak een gedetailleerd en realistisch ondernemingsplan en bereken alle kosten.”
“Vraag advies van betrouwbare experts voordat je begint.”
“Houd je kosten zo laag mogelijk en bouw een financiële buffer op.”
“Begin klein en werk stapsgewijs aan groei.”
“Zorg voor doorzettingsvermogen: laat je niet ontmoedigen door tegenslagen.”
KVK-adviseur: wees voorbereid
De Kamer van Koophandel benadrukt het belang van een goede voorbereiding:
“Niet kunnen rondkomen van je onderneming hoeft niet direct een probleem te zijn. Maar als je afhankelijk bent van je nettowinst, kan het snel kritiek worden. Een goed plan is essentieel, maar zorg ervoor dat je het blijft bijwerken en vergelijken met de praktijk. Dan kun je tijdig bijsturen.”
KVK biedt diverse hulpmiddelen, zoals een rekentool om een passend uurtarief te bepalen en het KVK Geldboek, met informatie over financiën, financiering, administratie en belastingen. Een goede voorbereiding voorkomt verrassingen én teleurstellingen.
Bronnen: CreditExpo, KvK
Foto: Shutterstock
Westervoortsedijk 73
6827 AV Arnhem
T: +31 88 505 4700
Duitse vestiging: Drususdeich 24
47533 Kleve, Duitsland
T: +49 28 21 99 77 973
Lid van Nederlandse Orde voor Wettelijke Incassodienstverleners
Lid van Verbond van Credit Management Bedrijven
Copyright © 2023 | Colofon | Algemene Voorwaarden | Disclaimer | Privacy Statement | Cookies