Wet opheffing verpandingsverboden grote stap voor financierbaarheid MKB

Goed nieuws! Afgelopen dinsdag stemde de Tweede Kamer in met de Wet opheffing verpandingsverboden. Dat is van cruciaal belang voor de broodnodige kredietruimte van het Midden- en Kleinbedrijf. Dat betekent in het kort dat bedrijven hun leveranciers geen verbod op mogen leggen om de facturen te verpanden. Naar verwachting zal dit tot 1 miljard euro aan extra financieringsruimte voor het MKB opleveren.

Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW hebben samen met andere (branche)organisaties, als onder andere SMF (Stichting MKB Financiering) zich jaren ingezet voor het schrappen van verpandingsverboden, waardoor MKB-ondernemers ook sneller worden betaald en meer werkkapitaal krijgen.

Niet overdragen
Het is ondernemers al lange tijd een doorn in het oog dat (grote) opdrachtgevers in hun inkoopvoorwaarden kunnen opnemen dat hun leveranciers de vorderingen die zij op hen hebben, niet kunnen overdragen aan andere partijen (‘verpandingsverbod’). Hierdoor is het voor banken en factormaatschappijen niet mogelijk deze vorderingen te financieren en worden alternatieve financieringsvormen belemmerd.

Liquiditeit
Voor ondernemers wordt met verpandingsverboden dus een belangrijk instrument om liquiditeit aan te trekken afgesneden. De eergisteren in de Kamer aangenomen wet maakt uitsluiting van de overdraagbaarheid of verpandbaarheid onmogelijk als de geldvordering op naam is en voortkomt uit de uitoefening van een beroep of bedrijf.

Sneller financiering
Volgens alle betrokken organisaties is met de opheffing van verpandingsverboden een essentiële stap gezet voor de financierbaarheid van het mkb. Ondernemers krijgen hierdoor niet alleen sneller betaald, meer werkkapitaal en meer kredietruimte – dat in 2016 al op 1 miljard euro werd geschat – mogelijk bijkomend voordeel is dat nieuwe en alternatieve financieringsaanbieders sneller tot financiering kunnen overgaan. Ook draagt het bij aan vermindering van het risico op insolventie van bedrijven.

Werkkapitaal nodig?
Neem contact op met ons. Afgestemd op de behoefte van jouw bedrijf, kunnen wij je goed adviseren over de mogelijkheden voor jouw situatie. Bel ons op +31 88 5054700 of mail info@crdt.eu.

Bronnen: MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering (SMF)
Foto: Shutterstock

Mocht je meer informatie willen hebben, neem met ons contact op. Wij kunnen je verder adviseren over werkkapitaal, financieringsbehoefte en voor jouw situati beschikbare mogelijkheden en ruimte. Mail naar info@crdt.eu of bel naar +31 88 505 4700.
CRDT

Offerte aanvragen

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    U wilt informatie over:

    Incasso

    BEL ME TERUG

    Vul je gegevens in en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug.